Események

Surányi hittantábor

2018. május 27.

Örömmel hirdetjük, hogy idén is megrendezzük a hagyományos surányi hittantábort 2018. július 8-tól 14-ig (vasárnaptól szombatig).

Képességeink, erősségeink megfelelnek egy-egy testrésznek, és az Egyházban mindenkire szükség van – ahogy a testnek is minden tagja fontos. A táborban minden nap más-más testrészre, más-más képességekre lesz szüksége a gyerekek által alkotott családoknak (láb, szem, kéz, ...).

Ismét lesznek gyerekeknek szóló lelki programok, valamint elmegyünk kirándulni, biciklizni, várost nézni és strandolni, de marad idő játékra Surányban is.

Jelentkezni itt, az interneten, az online jelentkezési lapon, illetve Attila atyánál a papíralapú jelentkezési lapokon lehet.

A tábor előtti szülői értekezletet, ahol minden fontos tudnivalót elmondunk, június 29-én (pénteken) 19:00-kor tartjuk a szigetmonostori plébánián.

Mindenkit sok szeretettel várunk!

A tömegtájékoztatás világnapja

2018. május 6.

Életünket elárasztják az álhírek, a rosszindulatú, vagy éppen humorosnak szánt átverések. Különösen könnyen történik ez a közösségi médiában és az internet bizonyos részein. Ferenc pápa üzenetében a tömegtájékoztatás 51. világnapján elsősorban nem az újságírókhoz, hanem hozzánk, a hírek fogyasztóihoz szól, hogy fenntartással, óvatosan és keresztény bölcsességgel olvassuk a ránk ömlő híreket. Imádkozzunk, hogy a tájékoztatással hivatásszerűen foglalkozók: az újságírók és politikusok mértéktartással és jóindulattal használják a tömegtájékoztatási eszközöket (média) és ne tudjanak senkit megtéveszteni!

Magyar vértanút ünnepeltünk

2018. május 5.

Az írás megjelent a Tahitótfalui Községi Tájékoztató májusi számában.

Május 1-jén sajnos sokan nem tudtunk részt venni az egyházközségből a Szigeti Majálison, mert Szombathelyen voltunk Brenner János boldoggá avatásán. A helyszín a „felszabadulás” 1970-ben átadott emlékműve környéke volt. Az emlékművön a rendszerváltásig ott díszelgett a vörös csillag és nagy tömegek ünnepelték a szocialista munka ünnepét. Most mi, közel húszezren töltöttük be a dombot.

Apor Vilmos, Salkaházi Sára, Sándor István, Meszlényi Zoltán és mások boldoggá avatása után sem hétköznapi esemény egy boldoggá avatás. Azt fejezi ki, hogy az Egyház meggyőződött az illető üdvözüléséről és méltónak tartja, hogy példaképül állítsa a hívők elé. A szentté avatásokról általában mindenki tudja, hogy szükséges hozzá egy csoda. Ha a vértanúság bizonyított, akkor a csodát nem szükséges igazolni, hiszen kell-e nagyobb csoda annál, mint hogy valaki az életét áldozza a hitéért? Brenner János nemcsak a hitéért áldozta életét, de a rábízottak lelki javáért is. Nem akarom az életrajzát ismertetni, hiszen ezekben a napokban tele van ezzel a sajtó, de a vértanúsága történetét még annak is érdemes elolvasni, aki jól ismeri:

A fiatal pap, aki az egyházüldözés miatt nem lehetett ciszterci szerzetes, a szombathelyi egyházmegyében, Rábakethelyen (ma Szentgotthárd része) volt káplán. Nagyon népszerű volt, főleg a fiatalok körében, ezért az államhatalom mindent megtett, hogy elmozdítsa. Amikor látta, hogy ez esélytelen, az életére törtek: farönköket dobáltak az útjába, hogy közúti baleset látszatát keltve vegyék el életét. Akkor még sikerült motorjával kikerülnie a rönköket. Ezután egy december éjjel, amikor plébánosa a szomszéd faluban éjszakázott az ádventi gyóntatás után, egy volt ministráns csalta ki a a plébániáról azzal, hogy a nagybátyja haldoklik, hozza el neki az Oltáriszentséget és a betegek kenetét. Azonnal felvette a reverendáját, karinget (akkor így mentek a beteghez) és a nyakába akasztotta az Oltáriszentséget egy burzában. Már a plébániától száz méterre megtámadták, de akkor még sikerült elfutnia a merénylők elől. Rendületlenül folytatta útját a vélt haldokló házához Zsidára. A ház közelében várta a többi pribék és itt már nem volt menekvés. 32 késszúrással ölték meg, de össze-vissza verték, rúgdosták is, a boncolás szerint eltört a gégefedője is, a kolláréján jól látszott a cipőtalpnyom. A merénylet felelősei természetesen nem kerültek elő, egyedül azt ültették le, aki elcsalta.

A boldoggá avatási határozatot tavaly hagyta jóvá Ferenc pápa és most Angelo Amato bíboros, a Szenttéavatási Ügyek Kongregációja prefektusa olvasta fel az ünnepi misén. Ott volt az egész püspöki kar, a prédikációt főpásztorunk, Erdő Péter bíboros, érsek mondta. Beszédében külön szólt a misén beöltözve részt vevő mintegy hétszáz ministránshoz, buzdítva őket, hogy alakítsanak Brenner János-köröket, így igyekezzenek jobban elmélyíteni magukban a vértanú pap önfeláldozó lelkületét és az Oltáriszentséghez való ragaszkodásukat. Számomra a legmegrendítőbb rész az volt, amikor a boldog vértanú idős pap testvére, Brenner József az 1. misekánont imádkozva az őskeresztény vértanúk (Marcellinusz, Péter, Felicitász, Perpétua és mások) után elcsukló hangon hozzátette Boldog János nevét is.

A hosszú, fárasztó út végén elimádkoztuk templomunkban az első májusi litániát, ezzel zártuk a zarándoklatot. Reméljük, az itthoni program is jól sikerült, számunkra ez a rendhagyó majális életre szóló élményt hozott. Boldog Brenner János, könyörögj érettünk!

Attila atya

Új telefonszám

2018. április 29.

A plébániának kísérleti jelleggel van egy új, internetes telefonszáma is: (21)233-3735. Ezen Attila atya távollétében is (amennyiben internethez kapcsolódik) elérhető. Helyi tarifával hívható. Kérjük, segítsenek a tesztelésben!

Surányi szentmisék

2018. április 21.

A szentmisék a surányi kápolnában 2018-ban április 28-ától indulnak, szombatonként 17:00-kor.